Opnames en video's

Opnames en video's....


De Soundpainter werkt in het "nu". Hij werkt met de energie en de mogelijkheden van de muzikant/danser/acteur zoals die is op inter ens, op die plaats. De compositie ontstaat op het moment zelf en is daarna weg. Soundpainting-composities zijn per definitie efemeer, vluchtig en vergankelijk. Het is dan ook onmogelijk om de opwinding van het moment van het ontstaan van de compositie te vatten in een opname of video. Soundpainting moet live ervaren worden. Op Youtube vind je dan ook niets dat weergeeft hoe het live overkomt. Bovendien is het meeste materiaal dat je er vindt niet altijd goed gefilmd, opgenomen  of uitgevoerd.


Hieronder vind je een selectie van het betere materiaal dat te vinden is op Youtube. Werk van o.a. Walter Thompson, Evan Mazunik, Gil Selinger, Sonja Korkman, Jennifer Rafhelt, Eric Chapelle, Fran├žois Cotinaud, Ceren Oran, etc.

..

Soundpainters en stijlen


Soundpainting is in principe niet stijlgewonden. Ze heeft wel haar wortels in de avant-garde muziek van NY in de jaren zeventig: het klankbeeld van de Free Jazz en aleatorische muziek. Walter Thompson ontwierp de taal als code tussen hem en zijn orkest, aanvankelijk om de momenten van vrije improvisatie bij te sturen, later om live te componeren. Veel tekens zijn verweven met zijn esthetiek. Of hij nu werkt met kinderen of met een noise-band, zijn stempel is herkenbaar.


De invloed van de composities van Walter Thompson op andere Soundpainters is dan ook zeer groot. Maar de taal is erg jong en geleidelijk aan ontwikkelen Soundpainters hun eigen stijl met de taal. Helsinki Soundpainting Orchestra van Sonja Korkman heeft een folk-achterfond, Spoumj van Fran├žois Jeaneau is een jazz big band...